otrdiena, 2023. gada 7. novembris

Latviešu tradicionālie ēdieni

Ēdam mēs katru dienu un laika gaitā latviešiem ir izveidojušies savi, tradicionālie ēdieni. 

Latviešu tradicionālie ēdieni ir 

  1. pelēkie zirņi ar speķi, 
  2. speķa pīrāgi
  3. biezpiens ar kartupeļiem un siļķi, 
  4. rasols (jaunums),
  5. šašliks (jaunums), 
  6. sklandarauši (relikts), 
  7. debesmanna jeb uzpūtenis, 
  8. skābputra, 
  9. melleņu klimpas (melleņu ķīselis ar klimpām), 
  10. vārīti kartupeļi ar biezpienu, 
  11. manna putra, 
  12. cūkgaļas karbonāde, 
  13. žāvēts speķis, 
  14. kotletes, 
  15. skābeņu zupa, 
  16. pupiņu zupa, 
  17. skābu kāpostu zupa, 
  18. aukstā gaļa (galerts), 
  19. piparkūkas (Ziemassvētkos), 
  20. ceptas vai marinētas sēnes, 
  21. dārzeņu sautējums (dažādas variācijas), 
  22. siļķe kažokā, 
  23. cepta vista, 
  24. asinsdesa,
  25. mednieku desiņas. 
Liela daļa no minētajiem ir gaļas ēdieniem, kas senākos laikos galdā tika celti krietni retāk kā mūsdienās. Agrāk gaļa bija dārgāka un cilvēki zināja tās vērtību. 


Mūsdienās pie visiem iepriekšminētajiem ēdieniem klāt ir nākuši arī šādi ēdieni: 
  • vārīti makaroni, 
  • vārīti griķi, 
  • vārīta prosa, 
  • auzu pārslu putra, 
  • suši, 
  • pica, 
  • kebabs, 
  • popkorns, 
  • čipsi, 
  • humoss (krēmīgs, gatavots no turku zirņiem un samaltām sezama sēklām). 
  • svaigi topinambūri, 
  • ķirbju un kabaču ēdieni. 
Sarakstu varētu papildināt vēl un vēl, jo katram no mums ir savi tradicionālie ēdieni, ko ēdam ģimenē pie omes vai kafejnīcā. 

Interesantu pārskatu par nacionālo virtuvi sniedz enciklopedija.lv. Noderīgas receptes varat atrast edieni.lv un garsigalatvija.lv 

Kurš ir jūsu iecienītākais latviešu tradicionālais ēdiens? (jauns vai vecs)? 

Man vislabāk garšo siļķe kažokā, zirņi ar speķi un šašliks. No saldajiem uzpūtenis ar pienu. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru